Prima pagină D:News

O treime din speciile de dinozauri nu a existat niciodata?

10.14.2009 | ● Vizualizări: 793
O treime din speciile de dinozauri nu a existat niciodata     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O mare parte dintre dinozauri s-ar putea confrunta cu un nou tip de extinctie – o teorie controversata care sugereaza ca nu mai putin de o treime din numarul total de specii de dinozauri cunoscute nu a existat vreodata.

Teoria este rezultatul constatarii ca tinerii dinozauri, puii,nu aratau ca niste versiuni miniaturale ale parintilor lor, conformunei noi analize a paleontologilor Mark Goodwin si Jack Horner dela Universitatile California si Montana. In schimb, asemeneapasarilor si altor catorva animale contemporane, juveniliitraversau schimbari fizice dramatice pe parcursul maturizarii.Acest lucru inseamna ca multe fosile de dinozauri tineri, inclusivale celor inruditi cu T. Rex, au fost interpretate ca specii noi,cand de fapt nu erau.

Anorexicul si gratiosul Nanotyrannus este un exemplu solid inaceasta directie. Considerata initial o ruda de dimensiuni mai micia lui T. Rex, presupusa specie este acum suspectata de multiexperti ca s-ar baza pe o fosila gresit interpretata a unui T. Rextanar.

Fosilele controversate de Nanotyrannus aratau ca cele ale unui T.Rex mai mic dar erau totusi diferite, a declarat Horner. Aceastadeoarece craniul speciei se schimba masiv pe masura ce individul sedezvolta, a mai adaugat specialistul.

Insa dovada mai clara a fost descoperirea unui dinozaur aflat intredimensiunile unui T. Rex adult si cele ale unui Nanotyrannus,asemanator cu ambii. Acesta din urma avea 17 dinti in mandibula iarun T. Rex adult avea 12. Dinozaurul de dimensiuni medii avea 14dinti mandibulari, sugerand ca era o faza intermediara intre celedoua stadii de dezvoltare ale aceleieasi specii, care isi schimbadintii mici si subtiri cu unuii zdrobitori de oase, lamaturitate.O situatie similara a fost observata de specialisti si in cazulspeciei denumite Triceraptor. Cand erau pui, coarnelereprezentantilor acestei specii erau indreptate inspre spate, intimp ce la maturitate se orientau inainte. Alte caracteristiciasemanatoare le-au sugerat cercetatorilor ca si in cazultriceraptorilor, indivizi aflati in grade diferite de dezvoltare,au fost atribuiti unor specii diferite. Motivul unor asemeneadiferente intre pui si adulti ar rezida in necesitatea unormijloace eficiente ale animalelor de acum sute de milioane de anisa discearna intre membrii tineri si cei maturi ai aceleiasispecii.

Cercetatorii sceptici cu privire la aceste teorii declara ca suntplauzibile si aplicabile in unele cazuri, insa le contesta valoareade adevar la nivelul a peste 30% din speciile de dinozauricunoscute. "Testarea unor astfel de ipoteze este dificila sinecesita mult mai multe materiale fosile pentru cercetare decatcele disponibile astazi", a declarat Hans-Dieter Suers, paleontologal Muzeului National de Istorie Naturala din Washington D.C.

Sursa: National Geographic

CITESTESI: