O treime din speciile de dinozauri nu a existat niciodata?

14 10. 2009, 12:11

Teoria este rezultatul constatarii ca tinerii dinozauri, puii, nu aratau ca niste versiuni miniaturale ale parintilor lor, conform unei noi analize a paleontologilor Mark Goodwin si Jack Horner de la Universitatile California si Montana. In schimb, asemenea pasarilor si altor catorva animale contemporane, juvenilii traversau schimbari fizice dramatice pe parcursul maturizarii. Acest lucru inseamna ca multe fosile de dinozauri tineri, inclusiv ale celor inruditi cu T. Rex, au fost interpretate ca specii noi, cand de fapt nu erau.

Anorexicul si gratiosul Nanotyrannus este un exemplu solid in aceasta directie. Considerata initial o ruda de dimensiuni mai mici a lui T. Rex, presupusa specie este acum suspectata de multi experti ca s-ar baza pe o fosila gresit interpretata a unui T. Rex tanar.

Fosilele controversate de Nanotyrannus aratau ca cele ale unui T. Rex mai mic dar erau totusi diferite, a declarat Horner. Aceasta deoarece craniul speciei se schimba masiv pe masura ce individul se dezvolta, a mai adaugat specialistul.

Insa dovada mai clara a fost descoperirea unui dinozaur aflat intre dimensiunile unui T. Rex adult si cele ale unui Nanotyrannus, asemanator cu ambii. Acesta din urma avea 17 dinti in mandibula iar un T. Rex adult avea 12. Dinozaurul de dimensiuni medii avea 14 dinti mandibulari, sugerand ca era o faza intermediara intre cele doua stadii de dezvoltare ale aceleieasi specii, care isi schimba dintii mici si subtiri cu unuii zdrobitori de oase, la maturitate.

O situatie similara a fost observata de specialisti si in cazul speciei denumite Triceraptor. Cand erau pui, coarnele reprezentantilor acestei specii erau indreptate inspre spate, in timp ce la maturitate se orientau inainte. Alte caracteristici asemanatoare le-au sugerat cercetatorilor ca si in cazul triceraptorilor, indivizi aflati in grade diferite de dezvoltare, au fost atribuiti unor specii diferite. Motivul unor asemenea diferente intre pui si adulti ar rezida in necesitatea unor mijloace eficiente ale animalelor de acum sute de milioane de ani sa discearna intre membrii tineri si cei maturi ai aceleiasi specii.

Cercetatorii sceptici cu privire la aceste teorii declara ca sunt plauzibile si aplicabile in unele cazuri, insa le contesta valoarea de adevar la nivelul a peste 30% din speciile de dinozauri cunoscute. "Testarea unor astfel de ipoteze este dificila si necesita mult mai multe materiale fosile pentru cercetare decat cele disponibile astazi", a declarat Hans-Dieter Suers, paleontolog al Muzeului National de Istorie Naturala din Washington D.C.

Sursa: National Geographic

CITESTE SI: