Pamantul a avut mai multe Luni

14 10. 2009, 12:36

Sursele geologice indica faptul ca Terra a "trait" deja un astfel scenariu, atunci cand Theia, un obiect cosmic de dimensiunile planetei Marte, a izbit Pamantul devastand planeta care tocmai lua nastere. Aceasta ipoteza sustine si nastere Lunii, ca satelit natural al Terrei. Dar a fost aceasta singurul nostru satelit?

"Un model computerizat al catastrofei, realizat de NASA, sugereaza ca era aproape imposibil ca Luna sa fie singurul satelit la Terrei rezultat din impactul cu Theia. Un astfel de eveniment a aruncat in spatiu cantitati imense de material terestru", afirma Jack J. Lissauera, reprezentant al Departamentului pentru Stiinta Spatiul si Astrobiologie din Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii insista asupra faptului ca multi dintre posibilii sateliti au ajuns atat de departe in spatiu incat nu ar fi fost mai vizibili decat planetele Jupiter sau Venus, si ca acestia ar fi rezistat pana la 100 de milioane de ani in imensitatea Caii Lactee. Un proiect similar, dezvoltat de Matija Cuk, astrofizician in cadrul Universitatii din Columbia Britanica, Canada, sustine ca asa-zisi "sateliti", rezultati in urma impactului terrei cu Theia, 'sateliti" cu numai cateva zeci de kilometri in diametru, au ramas in Univers, pe pozitii stationare, pana la 1 miliard de ani, fiind distrusi, in final, de impactul cu alte corpuri ceresti.

Sursa: DailyGalaxy

Sursa foto: NASA

CITESTE SI: