Viitorii locuitorii ai bazei selenare vor putea consuma apa de pe Luna?

21 10. 2009, 13:03

Conform celor mai recente descoperiri, Luna se comporta precum un burete urias. Suprafata lunara este acoperita de un strat de particule de praf si pietris denumit regolit. Acesta absoarbe particulele incarcate electric emise de Soare. Particulele incarcate electric interactioneaza cu moleculele de oxigen deja prezente in praful lunar. Procesul conduce la formarea combinatiei chimice H2O, deci a apei.

Protonii sunt prinsi in spatiile dintre granule, absorbiti si apoi interactionati cu oxigenul din regolitul lunar pentru a produce hidroxil si apa. Deci exista apa pe Luna, stim si cum este generata, dar ce insemnatate are aceasta dintr-o perspectiva umana pragmatica? Ar putea oamenii care traiesc pe o baza lunara sa consume aceasta apa, de exemplu?

"Principala problema in a face apa disponibila consumului uman este modalitatea extragerii sale din pietrele lunare. Aceasta este o provocare foarte mare din punct de vedere tehnologic si trebuie rezolvata inainte de toate", declara Detlef Koschny, cercetator al European Space Agency.

Descoperirea, realizata cu ajutorul SARA - un instrument construit in comun de grupuri stiintifice din Suedia, India, Japonia si Elvetia - ar trebui sa ajute la pavarea drumului catre intelegerea posibilitatii si a modului in care o baza lunara s-ar putea bizui pe apa de pe Luna pentru locuitorii sai umanai.

Potrivit lui Koschny, mai avem mult inainte sa obtinem si sa inmagazinam aceasta apa insa intelegerea producerii ei pe Luna este un important prim pas in stabilirea unei metode de a o colecta.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI: