Cand te simti rau, priveste fotografiile celor dragi

28 10. 2009, 12:31

Se stia deja ca prezenta unor rude ori prieteni iubiti sau chiar a animalelor de casa indragite poate reduce senzatia de durere resimtita de persoanele bolnave.

Un studiu recent arata ca si simplul fapt de a privi fotografii ale persoanelor dragi are un efect similar.

Cercetatorii de la Universitatea din Los Angeles, SUA, au testat 28 de femei, carora li s-a aplicat pe brat un stimul termic, pana la aparitia durerii.

Femeile au fost tinute de mana de catre partenerii lor, ascunsi insa indaratul unor perdele, astfel incat femeile nu ii puteau vedea.

Intr-o alta etapa a experimentului, au fost tinute de mana de catre persoane straine - de asemenea ascunse dupa perdele - si, in fine, li s-a cerut sa privesca fotografii ale celor dragi, ale unor straini sau o simpla litera tiparita pe hartie.

Comparand rezultatele, fotografiile s-au dovedit a avea efectul cel mai puternic, chiar mai puternic decat in cazul in care participantele interactionau cu partenerii lor, dar nu le puteau vedea chipurile.

Cercetatorii au conchis ca imaginile persoanelor dragi - parinti, copii, parteneri de viata - declanseaza un raspuns emotional pozitiv care ajuta la reducerea senzatiei de disconfort.

Ei recomanda ca pacientii care vin la spital pentru efectuarea unor proceduri medicale - investigatii sau tratamente - dureroase sa ia cu ei fotografii ale celor dragi, care sa-i ajute sa suporte mai usor durerea.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: