Prima pagină D:News

Agentia Spatiala Europeana a lansat un satelit pentru studiul climei

Redactia Descopera.ro | 11.02.2009 | ● Vizualizări: 138
Agentia Spatiala Europeana a lansat un satelit pentru studiul climei      satelit, clima, Agentia Spatiala Europeana + zoom
Galerie foto (1)

Se numeste Smos - Soil Moisture and Ocean Salinity - si este noua “santinela” care, din spatiu, le va furniza oamenilor de stiinta primele date complete cu privire la schimbarile climatice.

Satelitul Agentiei Spatiale Europene (ESA) a fost lansat noaptea trecuta de pe baza din Plesetsk, Rusia septentrionala, cu un vector Rockot, impreuna cu micutul satelit Proba-2, un "demonstrator technologic" care va experimenta noi tehnologii.

Smos va masura concomitent umiditatea solului si salinitatea apei, iar datele culese vor permite studierea ciclului apei si circulatiei curentilor oceanici, dar si prevederea calamitatilor naturale.

"Este un satelit foarte important pentru studiul climei. Succesul lansarii este o veste buna nu numai pentru agentie, ci si pentru intreaga lume", a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA. Urmatoarele sase luni vor fi dedicate operatiunilor de calibrare si verificare a instrumentelor, dupa care Smos va fi in totalitate operativ, primele rezultate fiind asteptate in primavara 2010.

Sursa: ANSA

CITESTE SI: