Prima pagină D:News

Cei trei “ucigasi” care omoara mai repede decat excesul de colesterol

Redactia Descopera.ro | 11.05.2009 | ● Vizualizări: 1655
Cei trei “ucigasi” care omoara mai repede decat excesul de colesterol     medicina, obezitate, colesterol, glicemie, hipertensiune + zoom
Galerie foto (1)

O anumita combinatie de trei probleme de sanatate dubleaza riscul aparitiei unui atac de cord si tripleaza riscul de deces, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie.

In cadrul unui sindrom metabolic - o combinatie de afectiuni care sporeste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului - exista unele combinatii care sunt mai nocive decat altele.

Cele cinci probleme de sanatate asociate in mod obisnuit unui sindrom metabolic sunt:

  • valori anormale ale tensiunii arteriale
  • exces de colesterol
  • exces de trigliceride (substantele din care este alcatuita grasimea din corp)
  • hiperglicemie (exces de glucoza in sange sau, cum e numita popular, exces de "zahar" in sange)
  • obezitate centrala (depuneri de grasime in jurul taliei)

Persoanele care sufera de sindrom metabolic pot prezenta unele sau altele dintre aceste probleme, in diferite combinatii.

Cea mai periculoasa combinatie de factori, in cadrul unui sindrom metabolic, include, dupa opinia cercetatorilor, obezitatea, hipertensiunea arteriala si hiperglicemia.

Conform studiului, realizat pe 3.078 de persoane, cele care sufera simultan de toate aceste trei afectiuni sunt de doua ori mai predispuse la aparitia unor boli de inima si prezinta un risc de trei ori mai mare de a muri prematur, comparativ cu populatia generala.

Pentru a miscora riscurile, afirma specialistii, sunt necesare eforturi pentru identificarea persoanelor care prezinta aceste probleme si tratarea lor inca din stadiile timpurii ale bolii.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: