Prima pagină D:News

Cei trei “ucigasi” care omoara mai repede decat excesul de colesterol

11.05.2009 | ● Vizualizări: 1468
Cei trei “ucigasi” care omoara mai repede decat excesul de colesterol     medicina, obezitate, colesterol, glicemie, hipertensiune + zoom
Galerie foto (1)

O anumita combinatie de trei probleme de sanatate dubleaza riscul aparitiei unui atac de cord si tripleaza riscul de deces, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie.

In cadrul unui sindrom metabolic - o combinatie de afectiunicare sporeste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si adiabetului - exista unele combinatii care sunt mai nocive decataltele.

Cele cinci probleme de sanatate asociate in mod obisnuit unuisindrom metabolic sunt:

  • valori anormale ale tensiunii arteriale
  • exces de colesterol
  • exces de trigliceride (substantele din care este alcatuitagrasimea din corp)
  • hiperglicemie (exces de glucoza in sange sau, cum e numitapopular, exces de "zahar" in sange)
  • obezitate centrala (depuneri de grasime in jurul taliei)

Persoanele care sufera de sindrom metabolic pot prezenta unelesau altele dintre aceste probleme, in diferite combinatii.Cea mai periculoasa combinatie de factori, in cadrul unuisindrom metabolic, include, dupa opinia cercetatorilor, obezitatea,hipertensiunea arteriala si hiperglicemia.

Conform studiului, realizat pe 3.078 de persoane, cele caresufera simultan de toate aceste trei afectiuni sunt de doua ori maipredispuse la aparitia unor boli de inima si prezinta un risc detrei ori mai mare de a muri prematur, comparativ cu populatiagenerala.

Pentru a miscora riscurile, afirma specialistii, sunt necesareeforturi pentru identificarea persoanelor care prezinta acesteprobleme si tratarea lor inca din stadiile timpurii ale bolii.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: