Ochelarii cu subtitrare ne-ar putea ajuta sa comunicam cu orice strain

06 11. 2009, 12:30

Asemanator unor ochelari obisnuiti, dar lipsindu-i lentilele, dispozitivul atasabil pe cap, denumit Tele Scouter, foloseste un proiector miniatural pentru a afisa imagini pe retina utilizatorului. NEC sustine ca planuieste o versiune a modelului capabila sa traduca in timp real o conversatie intre doua persoane care vorbesc limbi diferite.

Conform datelor furnizate de compania producatoare, ideea Tele Scouter a aparut initial ca mijloc de sustinere a angajatilor din domeniul vanzarilor in relatiile cu clientii. NEC sustine ca dispozitivul se doreste mai ales o unealta pentru afaceri, care sa ofere personalului posibilitatea de a vizualiza informatiile despre clienti, in mod direct, in timpul dialogului cu acestia.

Insa, declara tot oficialii companiei, Tele Scouter poate fi pus si in slujba unei utilizari mai exotice, ca de exemplu traducerea frazelor folosite de interlocutorii de nationalitati diferite. In aceasta varianta, un microfon atasat aparatului ar capta vocile ambelor persoane implicate intr-o conversatie, le-ar filtra printr-un program de traducere si prin sisteme voce-text, iar apoi ar transmite informatia dispozitivului, care ar proiecta-o pe retina purtatorului.

"Astfel, in timp ce utlizatorul ar auzi traducerea, ar si vedea forma sa scrisa pe retina. Tele Scouter va permite in acest fel fluenta unei conversatii", a declarat reprezentativul NEC Takayuki Omino, adaugand ca sistemul va putea fi folosit si pentru discutii de natura confindentiala, necompromise de existenta unei terte parti, a unui traducator uman.

Tele Scouter va fi lansat in Japonia in noiembrie 2010, dar nu va dispune de la inceput de functia de translator. O versiune capabila de aceasta aplicatie ii va urma abia in 2011. Pretul a fost stabilit momentan pentru setul de cate 30 de aparate, insemnand 7,5 milioane de yeni, adica aproximativ 240 mii de lei.

Sursa: BBC

CITESTE SI: