Cele mai batrane galaxii din Univers

09 11. 2009, 12:28

Aceste obiecte misterioase, descrise in cel mai recent numar al Astrophysical Journal, s-au nascut la 787 milioane de ani dupa Big Bang, cand Universul era foarte "tanar" si au prin urmare doar cu putin sub varsta de 13 miliarde de ani. Ceea ce le face invizibile este faptul ca radiatia luminoasa emisa de galaxii nu reuseste sa fie filtrata la nicio lungime de unda, fiind prin urmare imposibil de perceput.
Este prima oara cand este calculata varsta unor galaxii atat de "batrane", iar cercetatorii, coordonati de Masami Ouchi de la Observatorul Carnegie, au reusit aceasta performanta studiind urmele de hidrogen produs in momentul Big Bang-ului.


Hidrogenul, "martorul" direct al nasterii Universului, s-a format cu circa 400.000 de ani dupa Big Bang, cand temperatura a inceput sa scada, iar electronii si protonii s-au combinat generand acest element.
La circa un miliard de ani dupa Big Bang, hidrogenul a inceput sa formeze stelele in primele galaxii. Cu ajutorul Wide-Field Camera 3 a telescopului Hubble si a telescopului japonez Subaru, astronomii au reusit de aceasta data sa exploreze o arie extrem de vasta a universului tanar (de 100 de ori mai mare decat cele observate pana acum), utilizand filtre de tipuri diferite pentru identificarea lungimii de unda necesara vizualizarii radiatiei foarte slabe emise de stelele "batrane", imposibil de detectat cu alte instrumente.
Sursa: ANSA

CITESTE SI: