Prima pagină D:News

A fost confirmat stiintific efectul benefic al plantelor decorative

Redactia Descopera.ro | 11.10.2009 | ● Vizualizări: 359
A fost confirmat stiintific efectul benefic al plantelor decorative     plante, efecte benefice, stres, alergie, aer + zoom
Galerie foto (1)

Faptul ca decoratiunile vegetale in interiorul locuintelor si birourilor nu au doar un rol pur ornamental se stia deja. Cercetatorii americani au confirmat insa stiintific si efectele benefice ale acestora asupra performantelor profesionale.

Un studiu realizat la Universitatea Georgia, Statele Unite a furnizat confirmarea stiintifica a valorii plantelor decorative nu numai in spatiul locativ, ci si la birou. Cercetatorii au demonstrat ca plantele de interior au si efecte benefice asupra performantelor profesionale ale angajatilor, intrucat contribuie la reducerea semnificativa a nivelurilor de stres, gratie actiunii lor purificatoare.

Ba chiar, dupa cum a explicat Stanley Kays, seful echipei de cercetatori, unele plante au capacitatea de a elimina in totalitate acei compusi organici volatili (VOC) prezenti in locuinte si birouri si responsabili de alergii, dereglari cronice si afectiuni care, potrivit Oragnizatiei Mondiale a Sanatatii, cauzeaza in fiecare an peste 1,6 milioane de decese.

Asa-numitii VOC se afla asadar la baza poluarii in spatiile inchise si in multe cazuri, au precizat oamenii de stiinta, aceasta atinge un nivel chiar si de 12 ori mai ridicat de cel al poluarii din mediul inconjurator.

Printre cele circa 28 de plante ornamentale comune analizate, cercetatorii au identificat unele extrem de "potente", cele mai potrivite pentru purificarea aerului de substantele volatile poluante: iedera, floarea de ceara (hoya carnosa) si feriga.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: