Ce se intampla in Afghanistan?

10 11. 2009, 13:18

Mai mult de atat, capitanul in rezerva Doug Beattie, care a contribuit la formarea si instruirea fortelor de pace autohtone din tulburata tara, declara ca talibanii au membri infiltrati la toate nivelurile in fortele politienesti care ar trebui sa mentina ordinea si sa securizeze procesul de modernizare prin care - teoretic - trece Afghanistanul. Acelasi capitan mai declara ca, in afara de numerosi agenti talibani sub acoperire, exista si un numar ingrijorator de ofiteri care au afinitati pentru ideologia talibana sau adera interesat la aceasta, fiind mituiti cu bani, droguri si femei de catre fortele talibane.

Au trecut 9 ani de la razboiul din Afghanistan si indepartarea regimului taliban, cu toate acestea democratizarea si modernizarea acestui stat au inaintat cu pasi de melc; institutiile publice nu sunt credibile, coruptia este arhigeneralizata, tara trece printr-o saracie lucie, conditiile de viata sunt mizerabile, iar oamenii obisnuiti traiesc cu frica si groaza - daca nu-si declara simpatia pentru talibani, risca sa cada victime fanaticilor si sinucigasilor cu bomba. In plus, tocmai fortele politienesti - compuse din echipe mixte de soldati americani si europeni alaturi de militari autohtoni - care ar trebui sa garanteze stabilitatea si ordinea se afla intr-un mare impas, nefiind capabile sa-si duca cum trebuie la capat misiunea.

In afara celor 5 englezi ucisi cu sange rece in urma cu 2 zile, 6 alti soldati din fortele internationale de mentinere a pacii au fost raniti la Nad-e Ali, pe 3 noiembrie, de un alt taliban infiltrat in sanul politiei, care a deschis focul asupra lor. Talibanii au dat deja comunicate oficiale in care se specifica faptul ca cei doi asasini, numiti eroi, se afla in munti, in siguranta. Ce se intampla, de fapt, in Afghanistan? In conditiile in care criza economica a lovit puternic in bugetul militar al statelor care trimiteau soldati pentru a mentine pacea, iar procesul de retragere era, oricum, pe un trend ascendent, este dificil sa raspundem la aceasta intrebare. Cert este ca, in prezent, Afghanistanul este o tara a nimanui, in care populatia, oamenii simpli au cel mai mult de suferit.

CITESTE SI:

Afganistan - Tinutul unde se impiedica imperiile

Exista undeva in nemarginirea Asiei, o nuca tare care a sfaramat dintii oricui a incercat sa muste din ea. Fie ca s-au numit macedoneni, persani, britanici, sovietici sau, mai nou, americani, Afganistanul le-a demonstrat cu varf si indesat justetea proverbului...