S-a inventat penisul artificial

11 11. 2009, 13:04

Folosind tehnici de inginerie a tesuturilor, cercetatorii Institutului de Medicina Regeneratoare din cadrul Centrului Medical Universitar Babtist, din North Carolina, au construit un penis de iepure in intregime functional care le-a permis animalelor sa se imperecheze si sa produca urmasi. Procesul ar putea permite intr-o zi functionarea normala a penisului in cazul barbatilor cu tesut erectil depreciat.

"Principala provocare vine din faptul ca penisul este un organ solid. Cu acest proiect, a fost de asemenea o provocare sa determinam amestecul ideal de musculatura si celule endoteliale care sa permita o functionare normala", declara doctorul Anthony Atala, director al Institutului.


Pe un schelet de colagen, care a furnizat structura organului, Atala si grupul sau au inserat muschi netezi si celule endoteliale, aceleasi celule care alcatuiesc vasele de sange, recoltate din tesutul erectil al iepurilor. Scheletul si celulele au fost implantate in organismele a 12 iepuri, unde tesuturile si-au continuat dezvoltarea.

Totusi, sustine dr. Paul Turek, director al Clinicii Turek din San Francisco, functia sexuala este una complexa, ce implica anatomie, fiziologie, hormoni, nervi si sentimente. "Aceasta performanta nu rezolva problematica functionalitatii sexuale, ci numai pe aceea a unei anatomii sexuale defectuose", sustine cercetatorul.

Totodata, progresul acesta medical nu este raspunsul infertilitatii. Mai degraba, tesutul erectil regenerat, individualizat si functional, are potentialul sa ii ajute pe cei nascuti cu probleme ale tesutului erectil, pe cei care au suferit traume, au cancer de penis si doar in unele cazuri pe aceia cu disfunctii erectile, este de parere specialisul.

Sursa: Dailytech

CITESTE SI: