Meseria anului. Mirositor de carti vechi

13 11. 2009, 12:49

Studiile aferente au fost publicate in periodicul Analytical Chemistry. Conform datelor obtinute pana in prezent, a fost elaborat un nou "test de mirosire" prin intermediul caruia se poate evalua gradul de degradare al cartilor vechi si al documentelor istorice.

Testul analizeaza si identifica compusii chimici din pagini, pe masura ce acestea se degradeaza. Metoda ajuta librarii si muzeografii care lucreaza la conservarea volumelor valoroase. Testul se bazeaza pe detectarea nivelurilor la care se afla compusii volatili organici eliberati de pagini, pe masura ce hartia intra in procesul de imbatranire si produce mirosul familiar de "carte veche".

Membri echipei internationale de cercetatori din cadrul Universitatii din Londra, descriu mirosul ca fiind o "combinatie de odor de iarba veche peste care se suprapune o senzatie acida cu usoare adieri de vanilie". Profesorul Matjia Stric, conducatorul grupului de studiu, a testat 72 de documente istorice provenite din secolele 19 si 20. Dupa ce le-a mirosit pe indelete, cercetatorul a identificat 15 compusi chimici considerati semne sigure alte trecerii timpului. Masurarea si mirosirea fiecarui document va duce in viitorul apropiat la crearea unei amprente specifice a fiecarui document.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :