Home » D:News » Bacteriile, “tapii ispasitori” ai obezitatii

Bacteriile, “tapii ispasitori” ai obezitatii

Bacteriile, “tapii ispasitori” ai obezitatii
Publicat: 16.11.2009
Valoarea nutritionala a alimentelor depinde si de compozitia populatiei bacteriene din intestinul uman, care poate favoriza obezitatea chiar si atunci cand dieta este una sanatoasa.

Atunci cand se trece de la o dieta preponderent vegetariana si
saraca in grasimi la una bogata in carbohidrati si grasimi, are loc
o schimbare semnificativa a florei bacteriene in decursul a doar 24
de ore, antrenand o proliferare a microorganismelor care
faciliteaza asimiliarea acestor substante si favorizeaza aparitia
obezitatii. Acesta este rezultatul unui studiu realizat recent de
cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St.
Louis, Statele Unite.

Corelatia intre obezitate si miile de miliarde de microorganisme
care traiesc in intestinul uman si contribuie la digestia si
asimilarea alimentelor a fost facuta de seful echipei de
cercetatori, Jeffrey I. Gordon, in cadrul unor studii precedente.
De aceasta data, oamenii de stiinta au reusit sa recreeze
ecosistemului intestinului uman la soareci, supusi apoi la mai
multe tipuri de diete, si in mod deosebit doua: una vegetariana,
saraca in grasimi si una de tip „occidental”, bogata in grasimi si
zaharuri.
„Am fost surprinsi sa observam o schimbare rapida in comunitatile
microbiene ale soarecilor a caror dieta era bazata pe un continut
ridicat de grasimi si carbohidrati. Evaluand la 4-6 ore timpul
necesar bacteriilor pentru a se deplasa in intreg intestinul, acest
lucru inseamna ca debutul modificarii populatiei bacteriene a
survenit la 18-20 de ore dupa expunerea la dieta occidentala”, a
comentat Peter Turnbaugh, unul dintre cercetatori.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase