Prima pagină D:News

Record de eficienta pentru combustibilul nuclear

Redactia Descopera.ro | 11.18.2009 | ● Vizualizări: 386
Record de eficienta pentru combustibilul nuclear     nuclear, combustibil, reactor, uraniu + zoom
Galerie foto (1)

Advanced Gas Reactor (AGR) Fuel Program, un program de cercetare asupra particulelor de combustibil nuclear pentru utilizarea in reactoare pe gaz la temperatura inalta (HTGR), lansat in 2002 de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite, a inceput sa-si arate “roadele”.

In cursul unui experiment durat trei ani pentru testarea combustibililor de ultima generatie, cercetatorii de la Idaho National Laboratory (INL) au inregistrat un record de eficienta, reusind sa consume 19% din uraniul slab imbogatit (LEU) utilizat.

Aceasta valoare este aproximativ dubla fata de cea obtinuta in experimente analoage facute in anii '80 si tripla fata de cele atinse cu actualele reactoare comerciale cu apa usoara (LWR).

In cursul testelor facute in cadrul Advanced Test Reactor (ATR) al INL, circa 300.000 de particule de combustibil nuclear au fost supuse unui intens bombardament cu neutroni, si unor temperaturi de circa 1250 grade Celsius. Instalatiile HTGR, care utilizeaza ca fluid de refrigerare heliu in stare gazoasa pentru actionarea turbinelor in vederea generarii de electricitate, apartin uneia dintre cele doua categorii de asa-numite reactoare de a IV-a generatie (Gen IV), aflate in studiu deja de cateva zeci de ani, si care incearca sa rezolve principalele probleme ale reactoarelor actuale: eficienta scazuta a exploatarii materiei prime, uraniul, cea a producerii de deseuri si riscul proliferarii nucleare.

"AGR-1" reprezinta primul dintr-o serie de 8 experimente al caror obiectiv este acela de a valida proiecte si procese de fabricatie pentru combustibilul in forma de particule.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: