Vaccinul care “stinge” tigarile

23 11. 2009, 12:34

Cu cateva zile in urma, colosul farmaceutic GlaxoSmithKline a platit 40 milioane de dolari pentru a-si asigura optiunea de cumparare a NicVAX, vaccinul anti-nicotina dezvoltat de americana Nabi Biopharmaceutical, aflat in momentul de fata in faza de testare.

Daca testele vor decurge conform asteptarilor, GlaxoSmithKline este dispusa sa investeasca alte 500 milioane de dolari in achizitionarea si comercializarea acestui vaccin care, conform estimarilor, ar putea iesi pe piata in 2011.


Cum functioneaza exact un vaccin anti-fumat? Stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi care, combinandu-se cu nicotina aflata in circulatie in sange formeaza un compus molecular prea mare pentru a mai putea trece de bariera hemato-encefalica, au explicat reprezentantii Nabi Biopharmaceutical. Cu alte cuvinte, moleculele de nicotina sunt impiedicate sa mai ajunga la acei receptori cerebrali responsabili cu producerea de dopamina, capabila sa-i provoace fumatorului senzatia de bine aflata la baza dezvoltarii dependentei.


In luna octombrie, o alta companie farmaceutica, elvetiana Novartis, a stopat investitiile intr-un produs similar cu NicVAX, dupa ce un test a evidentiat doar diferente irelevante din punct de vedere statistic intre fumatorii vaccinati si cei aflati sub efect placebo.
Sursa: Corriere della Sera

Descopera.ro are nevoie de parearea ta. Completeaza chestionarul nostru!

CITESTE SI: