Pamantul, o planeta a crocodililor?

23 11. 2009, 12:50

Cercetatorii sunt de parere ca descoperirile lor ii vor ajuta la construirea unei mai bune intelegeri a trasaturilor crocodilienilor si a felului in care au ramas ei o forma de viata atat de eficienta. Acestia au trait in perioada Cretacica, intre acum 145 milioane de ani si acum 65 milioane de ani, atunci cand continentele erau mai apropiate iar lumea mai calda si mai umeda decat in prezent.

Conform datelor colectate, fiecare specie de crocodil pare sa fi avut dieta si comportament proprii. Se pare ca si-au impartit ecosistemul, fiecare specie profitand in felul caracteristic de regiunea sa. Cei doi oameni de stiinta au studiat falcile, dintii si cele cateva oase ale crocodililor si au executat cateva tomografii ale craniilor gasite.

Doua dintre specii, botezate Crocodilul-Caine si Crocodilul-Rata, aveau creiere cu aspect diferit de cele ale crocodililor moderni. Acestea prezentau functionalitati mai sofisticate deoarece vanatoarea activa pe uscat cere, in general, o mai mare intrebuintare a creierului decat simpla asteptare a prazii in apa.

Crocodilul-Sobolan, o noua specie supranumita formal Araripesuchus rattoides, a fost gasit in Maroc si se crede ca se folosea eficient de mandibula foarte lunga, cu dintii proeminenti, pentru a-si obtine hrana. Crocodilul-Placinta, cunoscut stiintific sub denumirea Laganosuchus thaumastos, era lung de 6 metri si avea un cap mare si plat.

Fosilele Crocodilului-Rata au fost gasite in Niger si asimilate unei specii cunoscute anterior, denumita Anatosuchus minor. Acesta consuma larve si broaste cu ajutorul unui soi de rat de mari dimensiuni.

Mai ferocele Crocodil-Mistret era si el lung de sase metri, dar se deplasa intr-o pozitie erecta si avea falcile construite pentru izbire, fiind prevazute cu trei perechi de colti-pumnal. "Unii se deplasau in pozitie verticala, cu picioare sub corp, asemenea animalelor de uscat, si nu avandu-le de o parte si de cealalta, cu pantecele pe sol. Talentele lor amfibiene din trecut ar putea fi cheia intelegerii felului in care au supravietuit si au inflorit in era dinozaurilor", a declarat Sereno.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI: