Grant de 1 milion de euro pentru studiul neuronilor-oglinda

25 11. 2009, 12:06

Chiara Turati, cercetatoare la Universitatea Milano-Bicocca, cu 2 doctorate in psihologie la activ, a obtinut din partea Consiliului european pentru Studii Stiintifice (ERC) un grant in valoare de un milion de euro pentru studierea originilor si dezvoltarii neuronilor-oglinda in primele luni de viata ale copiilor.

«Starting independent research grant» reprezinta unul dintre cele mai importante programe europene, permitandu-le tinerilor cercetatori sa-si formeze echipe de lucru internationale.

Cum s-ar comporta oamenii daca organul de la "mansarda" nu ar fi dotat cu asa-numitii neuroni-oglinda? Nu ar intelege sensul actiunilor celor din jur, nu ar putea sa le anticipeze intentiile si in general, actiunile semenilor lor nu le-ar produce nicio emotie.

Descoperiti la primate la inceputul anilor '90 de neurofiziologul Giacomo Rizzolatti, neuronii-oglinda din creierul omului sunt numiti astfel gratie faptului ca se activeaza pentru a "reflecta" actiunile celorlalti. Dar dincolo de aspecte fiziologice si functionale ale acestei categorii de neuroni la persoanele adulte, oamenii de stiinta nu stiu deocamdata mare lucru.
Sursa: La Stampa

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!

CITESTE SI: