Prima pagină D:News

Un curcubeu a fost “capturat”... in premiera mondiala

Redactia Descopera.ro | 12.02.2009 | ● Vizualizări: 221
Un curcubeu a fost “capturat”... in premiera mondiala     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori din SUA, coordonata de Vera Smolyaninova de la Universitatea Towson din Baltimore a reusit, pentru prima data in istorie, sa surprinda un curcubeu, cu ajutorul unei lentile simple si al unei farfurii de sticla. Este vorba despre tehnica folosita pentru stocarea informatiei cu ajutorul luminii, un beneficiu important pentru unitatile de calcul optice si pentru telecomunicatii.

Dispozitivele de operare optica promit sa fie mai rapide si mai eficiente decat orice tehnologie curenta, desi sufera de neajunsul ca semnalele trebuie sa fie transformate din optice in electrice si invers. Abilitatea de "incetini" lumina si chiar de a o captura este utila deoarce informatia continuta de lumina poate fi astfel manipulata direct.

In 2007, Ortwin Hess de la Universitatea Surrey din Guilford, Marea Britanie, si colegii sai au propus o tehnica de capturare a luminii in interiorul unui ghid de unde cu variatie, o structura ce directioneaza undele de lumina de-a lungul frecventei sale. Ghidul de unde in discutie avea sa foloseasca metamateriale - materiale exotice care pot curba lumina.

Ideea este ca, pe masura ce ghidul de unde oscileaza, componentele luminii sunt facute sa se opreasca in fiecare punct ingustat de frecventa. Aceasta se intampla pentru ca nicio componenta a luminii nu poate trece printr-o deschizatura mai mica decat lungimea sa de unda. Acest lucru conduce la fenomenul "curcubeului intemnitat".

Vera Smolyaninov si colegii sai sunt cei care au folosit o lentila convexa pentru a crea ghidul de unde cu variatie si a captura un curcubeu de lumina.

Ei au imbracat o fateta a lentilei cu diametrul de 4,5 milimetri cu un film aurit gros de 30 nanometri si au culcat lentila - cu fata aurita in jos - pe o farfurie plata de sticla imbracata si ea in film aurit. Privit de sus, spatiul dintre lentila curbata si suprafata plata era un strat de aer care s-a ingustat la zero atunci cand lentila a atins farfuria - rezultand un ghid de unde cu variatie.

Atunci cand o raza de laser cu mai multe lungimi de unda a fost lansata catre deschizatura ghidului de unde, un curcubeu captiv s-a format in interior. Acesta a putut fi vazut ca o serie de inele colorate, atunci cand lentila era observata de deasupra, printr-un microscop: lumina vizibila s-a scurs prin stratul subtire de film aurit.

Sursa: Newscientist

CITESTE SI:

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!