Home » D:News » Peste cinci ani, un DVD ar putea contine mii de filme

Peste cinci ani, un DVD ar putea contine mii de filme

Peste cinci ani, un DVD ar putea contine mii de filme
Publicat: 22.05.2009
Super-DVD va avea aceeasi dimensiune ca si cele actuale, obisnuite, dar pe el va putea fi stocata o cantitate uriasa de informatie, gratie nanotehnologiei.

Cercetatorii de la Universitatea din Melbourne, Australia, si-au propus sa obtina, cu ajutorul noii tehnologii, DVD-uri care sa contina de 200.000 de ori mai multa informatie decat un DVD din ziua de azi. Deocamdata, ei au anuntat ca, peste 5 ani, ar putera intra deja in fabricatie DVD-uri care sa stocheze aproximativ 10.000 GB. Prin comparatie, un DVD obisnuit poate contine pana la 8,5 GB, iar un disc realizat cu tehnologie Blu-ray, pana la 50 GB.

O nanostructura din aur si adaugarea a inca doua “dimensiuni” – lungimi de unda diferite ale radiatiei laser si unghiuri diferite de polarizare a luminii – sunt secretele a ceea ce ce specialistii australieni au numit inregistrare “in cinci dimensiuni”. Aceasta perimite stocarea unui volum enorm de date, in comparatie cu actuala metoda de inregistrare a DVD-urilor, care foloseste laser cu o singura lungime de unda.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase