Prima pagină D:News

Epava unui vas olandez din secolul XVIII a fost descoperita in apropierea Braziliei

12.02.2009 | ● Vizualizări: 934
Epava unui vas olandez din secolul XVIII a fost descoperita in apropierea Braziliei     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de arheologi marini unguri a descoperit epava unui vas olandez de transportat marfuri, care s-a scufundat in apropierea coastei braziliene cu pestre trei secole in urma.

Voetboog a fost un velier cu trei catarge, care a parasit portulBatavia (astazi Jakarta) cu destinatia Olanda, avand la bord unechipaj format din 109 membri, conform declaratiilor lideruluiexpeditiei recent desfasurate Attila K Szaloky.

Detinuta de Compania Est-Olandeza India, ambarcatiunea transportamatase, condimente, ceai, portelanuri japoneze si chinezeste,precum si aproximativ 180.000 de ducati olandezi din aur. "Valoareaestimativa a epavei este de aproximativ un miliard de dolari",sustine Szaloky.

Navigand prin apele Atlanticului, probabil ca nava a fost surprinsade o furtuna si singura sansa de a scapa a fost sa se apropie decoasta braziliana. Totusi, din motive necunoscute, s-a scufundat inapropierea unitatii federative braziliene Pernambuco, unul dintrecele mai estice puncte ale Continentului Sud-American, la 29 mai1700.

Echipa din cadrul Ascociatiei Caracatitei pentru Arheologie Marinaa identificat epava in octombrie 2008, dar a a anuntat descoperireanumai dupa ce prima faza a examinarilor a ajuns la final. Obiectelegasite in adanc sugereaza ca este intr-adevar vorba despre epavavasului Voetboog, care zace pe patul marin, sub cativa metri desedimente. Obiectele descoperite vor fi aduse la suprafata siconservate dupa legile braziliene.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI: