Prima pagină D:News

Ati auzit de Seborga, cea mai noua tara a lumii?

Redactia Descopera.ro | 12.07.2009 | ● Vizualizări: 2128
Ati auzit de Seborga, cea mica tara a lumii?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cel mai probabil, nu ati auzit. Si asta pentru ca nu a fost recunoscuta niciodata ca stat independent de catre Italia, tara din teritoriul careia vrea sa se rupa. In fapt, Seborga este doar un sat cu o suprafata de 48 de kilometric patrati, incluzand aici si imprejurimile, aflat langa riviera italiana. Din nefericire, sperantele localnicilor s-au spulberat dupa moartea recenta a „Luminatiei sale”, printul Giorgi I, promotorul miscarii de independenta a celui mai mic „stat” al lumii.

Giorgio Carbone, un fost florar, si-a petrecut peste 50 de ani in incercarea de a obtine independenta satului in care s-a nascut, sat despre care sustine ca a fost inclus fortat in teritoriul italian in secolul al XIX-lea.

"Noi suntem un stat, realmente, diferit de Italia. Nu avem nimic impotriva italienilor, doar ca nu suntem parte a ei. Satul Seborga a fost, in realitate, un principat din Sfantul Imperiu Roman din secolul al XI-lea si pana in anul 1729, atunci cand a fost cumparat de Printul de Piemont. Dinastia de Savoia a fost cea care a creat unificarea Italiei si a inclus abuziv si Principatul de Seborga in teritoriul acestei tari", afirma pana de curand Giorgio Carbone.

In fapt, nici macar consatenii sai nu prea l-au luat in serios, nu mai vorbim aici de guvernul italian, astfel ca "luminatia sa" nu a strans decat 360 de adepti ai independentei. Suficient insa pentru a fi ales de catre acestia drept Giorgio Intaiul. "Printul" autoproclamat a ales chiar si un drapel propriu, o moneda distincta, "luigino", si timbre proprii ale "statului Seborga".

Carbone chiar a participat la o emisiune televizata intitulata "Cum sa iti intemeiezi propria tara", sustinandu-si ideile si aparand tendintele separatiste ale altor microstate din lume. Problemele "luminatiei sale" au aparut in momentul in care pe scena a aparut o femeie ce se autointula descendenta familiei regale din secolul al XIII-lea din Sfantul Imperiu Roman, preluand numele de Printesa Yasmine von Hohenstaufen Anjou Plantagenet, aceasta sustinandu-si dreptul de a ocupa "tronul" din Seborga.

In prezent, odata cu moartea lui Giorgio Carbone, soarta micului stat si a celor 360 de sustinatori ai sai este incerta, cu atat mai mult cu cat "printul" nu a lasta urmasi.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI: