Prima pagină D:News

NASA cauta viata pe Marte in... Scotia

Redactia Descopera.ro | 12.09.2009 | ● Vizualizări: 261
NASA cauta viata pe Marte in... Scotia     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta ai agentiei spatiale americane testeaza o substanta minerala existenta pe planeta noastra doar intr-un colt al Scotiei, pentru a vedea daca aceasta le poate furniza indicii cu privire la eventuala viata de pe Marte.

Se crede despre mineralul cu pricina, "macaulaita", ca poate fi gasit pe Pamant, exclusiv intr-o cariera din localitatea scotiana Bennachie, comitatul Aberdeen. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta ar putea fi aceeasi substanta care ii da planetei Marte culoarea sa rosiatica.

Mostrele recoltate au fost trimise la un centru de testare din California pentru a fi verificate de prezenta mineralului. "Macaulaita" a fost descoperita de catre cercetatorii Institutului Macaulay din Aberdeen la sfarsitul anilor '70.

Mineralul se formeaza in prezenta apei, asadar, daca el exista la suprafata lui Marte, ar putea sta marturie pentru capacitatea acestei planete de a sustine viata. Pe planeta noastra, "maucalita" s-a format din granit, care a fost dezagregat de climatul tropical de dinaintea celei mai recente ere glaciare.

Echipa care a gasit mineralul a fost condusa de geologul Jeff Wilson, astazi retras din activitate. "Este incitant deoarece roca aceasta contine apa. Are o granulatie foarte fina iar apa este legata de partea interioara a suprafetei sale. Au existat multe speculatii despre existenta apei pe Marte. Nu stim sigur, insa ar putea fi fi asociata cu acest mineral", a declarat Wilson.

Doctorul Janice Bishop, specialist in geologie martiana al Institutului de Cercetare a Vietii Extraterestrue, a declarat: "Toate formele de viata pe care le cunoastem au nevoie de apa lichida, asadar daca putem identifica o perioada de timp sau locuri pe planeta unde a existat apa, atunci sansa ca viata sa se fi format pe Marte creste considerabil".

Sursa: BBC News

CITESTE SI: