Mesajele gen “Tigarile ucid” ii fac pe oameni sa fumeze mai mult

11 12. 2009, 13:10

Moartea e o perspectiva atat de infricosataoare, incat fumatorii, confruntati cu mesajele privind urmarile fatale ale viciului lor, incerca sa se linisteasca… aprinzandu-si o tigara, a demonstrat studiul intreprins de cercetatorii de la Universitatea din New York, SUA si Universitatea din Basel, Elvetia.

Acest efect corespunde unei teorii din psihologie, asa-numita teorie a controlului fricii (Terror Management Theory), care sustine ca oamenii simt o asemenea teama la gandul propriei morti, incat au permanent nevoie de a-si spori increderea in ei insisi pentru a suporta ideea.

Iar aceia pentru care fumatul este un mijloc de sporire a increderii in sine - de pilda, pentru ca ii face sa se simta sexy sau moderni - vor ajunge sa simta nevoia de a fuma si mai mult pentru a controla spaima resimtita la gandul decesului.

O solutie, in viziunea autorilor studiului, este inlocuirea mesajelor gen "fumatul te omoara" cu cele care afirma ca fumatul te urateste, te face sa pari neatragator sau conformist, mesaje care s-au dovedit a fi mult mai eficiente pentreu a-i ajuta pe oameni sa renunte la tigari.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: