Prima pagină D:News

Incalzirea globala ne forteaza sa apelam la uraniu?

Redactia Descopera.ro | 12.14.2009 | ● Vizualizări: 155
Incalzirea globala ne forteaza sa apelam la uraniu?      incalzire globala, uraniu, centrala atomica, greenpeace, combustibil + zoom
Galerie foto (1)

Uraniul, mineralul radioactiv alb-argintiu care alimenteaza reactoarele nucleare, este din nou in atentia cercetatorilor datorita nevoii urgente de energie, in conditiile in care tot mai multe tari sunt ingrijorate de incidenta combustibililor fosili si rata emisiilor de carbon.

Liderii mondiali reuniti la Copenhaga in cadrul ultimelor consfatuiri pe marginea crizei incalzirii globale, si-au indreptat atentia spre centralele nucleare pe care le considera singura alternativa viabila in fata de clasicii combustibili fosili.

Cursa uraniului prinde mari proportii odata cu nevoia crescuta de electricitate reclamata de tari aflate in plin avant economic precum India si China.

" In privinta acestor doua mari puteri mondiale, estimam ca India si China, au nevoie pana in anul 2030 de o cantitate de circa 12 trilioane kilowati pe ora", afirma Ian Parkinson, analist in cadrul CIBC. Pe de alta parte, noile intentii s-au lovit de protestele ecologistilor.

"Promovarea energiei nucleare drept raspunsul potrivit dat incalzirii globale este o diversiune si o tergiversare periculoasa de la adevaratele probleme, precum si o eschivare mizerabila in fata adoptarii tehnologiilor alternative alaturi de programele de dezvoltare durabile. In plus, centralele nucleare sunt de domeniul cosului de gunoi al ,istoriei, nemaimentionand ca pot deveni foarte usor tinte pentru teroristi si surse de deseuri radioactive" declara organizatia Greenpeace intr-un raport trimis presei.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: