Prima pagină D:News

LHC ar putea demonstra existenta unui univers paralel

Redactia Descopera.ro | 01.11.2010 | ● Vizualizări: 1958
LHC ar putea demonstra existenta unui univers paralel     telescopul spatial Kepler, Univers, lumi, cea mai mica exoplaneta, stele, orbita, Terra, Pamant, astronomie + zoom
Galerie foto (1)

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri ale acestui secol este pe cale sa se produca, si asta daca Large Hadron Collider va da nastere unor nano-gauri negre in urma reactivarii sale. Conform celor mai recente descoperiri din fizica, asemenea gauri negre micronice nu ar putea fi produse de nivelurile energetice dezvoltate de LHC, putand aparea numai prin concursul extragravitational introdus de un univers paralel.

Teoria multiversului sustine ca mai exista cel putin inca un univers foarte apropiat de al nostru, poate chiar la o distanta de un milimetru. Acest lucru ar face posibil ca unele efecte universale, in special gravitatia, sa "se scurga", fenomen responsabil de producerea energiei intunecate si a materiei intunecate ce alcatuiesc aproximativ 96% din univers.

Unii oameni de stiinta se gandesc deja mai departe de LHC in ce priveste accelerarea particulelor. Urmatoarea generatie de "mega-distrugator de atomi" ar putea lucra cu muoni, ce cantaresc a noua parte din masa protonilor, lucru care ar permite accelerarea lor la energii sporite. Acest lucru, in caz ca performanta nu va fi reusita de LHC, ar putea face mai realizabil scopul confirmarii existentei bosonului Higgs.

Large Hadron Collider este un accelerator de particule construit la Centrul European de Cercetari Nucleare CERN, intre Muntii Alpi si Muntii Jura, langa Geneva. Constructia a fost finalizata in mai 2008 si a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o lungime de 27 km la o adancime de 100 m sub pamant si este considerata cel mai performant accelerator de particule din lume.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI: