Prima pagină D:News

LHC ar putea demonstra existenta unui univers paralel

01.11.2010 | ● Vizualizări: 1676
LHC ar putea demonstra existenta unui univers paralel     telescopul spatial Kepler, Univers, lumi, cea mai mica exoplaneta, stele, orbita, Terra, Pamant, astronomie + zoom
Galerie foto (1)

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri ale acestui secol este pe cale sa se produca, si asta daca Large Hadron Collider va da nastere unor nano-gauri negre in urma reactivarii sale. Conform celor mai recente descoperiri din fizica, asemenea gauri negre micronice nu ar putea fi produse de nivelurile energetice dezvoltate de LHC, putand aparea numai prin concursul extragravitational introdus de un univers paralel.

Teoria multiversului sustine ca mai exista cel putin inca ununivers foarte apropiat de al nostru, poate chiar la o distanta deun milimetru. Acest lucru ar face posibil ca unele efecteuniversale, in special gravitatia, sa "se scurga", fenomenresponsabil de producerea energiei intunecate si a materieiintunecate ce alcatuiesc aproximativ 96% din univers.

Unii oameni de stiinta se gandesc deja mai departe de LHC in cepriveste accelerarea particulelor. Urmatoarea generatie de"mega-distrugator de atomi" ar putea lucra cu muoni, ce cantaresc anoua parte din masa protonilor, lucru care ar permite accelerarealor la energii sporite. Acest lucru, in caz ca performanta nu va fireusita de LHC, ar putea face mai realizabil scopul confirmariiexistentei bosonului Higgs.

Large Hadron Collider este un accelerator de particule construit laCentrul European de Cercetari Nucleare CERN, intre Muntii Alpi siMuntii Jura, langa Geneva. Constructia a fost finalizata in mai2008 si a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are olungime de 27 km la o adancime de 100 m sub pamant si esteconsiderata cel mai performant accelerator de particule dinlume.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTESI: