Cum poate apa sa provoace incendii uriase?

13 01. 2010, 12:57

"Intrebarea in cauza este departe de a fi una ridicola. Dimpotriva, este cat se poate de intemeiata problema picaturilor de apa ce ar putea actiona asemenea unei lupe care sa amplifice intensitatea razelor solare si a efectelor lor asupra plantelor", afirma Gabor Horvath, unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiect.

Horvath si colegii sai au realizat mai multe teste, atat computerizat cat si pe viu, incercand sa afle adevarul, iar raspunsul lor a fost unul cat se poate de elocvent:
"Pe frunze cu suprafata neteda, nu au fost inregistrate arsuri. In schimb, pe frunze cu suprafata acoperita de cili, picaturile de apa au ramas suspendate la cateva miimi de milimetru deasupra frunzei, tocmai din cauza acelor cili, producand, intr-adevar, efectul de lupa. Practic, este greu de crezut ca vor putea aparea flacari dintr-o astfel de situatie desi, teoretic, ele se pot produce", continua acelasi Gabor Horvath.

O alta concluzie interesanta a studiului profesorilor maghiari este aceea conform careia pielea umana, acoperita de peri minuscului, poate suferi arsuri in cazul in care este acoperita cu picaturi de apa si, apoi, expusa la soare.

Sursa: LiveScience

CITESTE SI: