Prima pagină D:News

Apele Antarcticii misuna de vietati uimitoare

Redactia Descopera.ro | 01.14.2010 | ● Vizualizări: 264
Apele Antarcticii misuna de vietati uimitoare     biologie, Antarctica, animal, ocean, ecosistem, biodiversitate, British Antarctiv Survey, BAS + zoom
Galerie foto (2)

Fotografiile realizate in apele reci ale Marii Bellingshausen, din vestul Antarcticii, in cadrul programului British Antarctic Survey (BAS), dezvaluie o lume submarina de o diversitate neasteptata.

Specialistii care lucreaza la Statiunea de Cercetari Rothera, din Peninsula Antarctica, au fost surprinsi sa constate ca aceste ape reci au o biodiversitate extraordinara, comparabila cu cea a recifelor de corali.

Mii de specii de animale - stele de mare, meduze, scoici, crustacee, caracatite, pesti - populeaza apele oceanului din jurul continentului sudic.

Multe dintre animalele descoperite sunt buni indicatori biologici - specii adaptate la conditii foarte stricte de viata si care reactioneaza prompt la modificari ale mediului lor de trai.

Astfel, unele specii sunt foarte sensibile la schimbari de temperatura, ceea ce le face vulnerabile la modificarile care au avut loc in ultimii ani, datorita incalzirii globale a climei.

Topirea calotei de gheata antarctice afecteaza ecosistemele marine, iar cercetarile asupra biodiversitatii din apele acestui continent ii ajuta pe specialisti sa identifice schimbarile survenite si sa evalueze impactul lor.

Sursa: British Antarctic Survey

CITESTE SI: