Sunt barbatii mai evoluati decat femeile?

15 01. 2010, 12:49

O cercetare recenta concentrata asupra compararii cromozomilor Y ai oamenilor si ai cimpanzeilor, cele mai apropiate rude ale noastre, a relevat o diferenta de 30% intre acestia. Diferenta este cu mult mai mare decat cea de numai 2% dintre restul codului genetic uman si cel al cimpanzeilor.

Aceste schimbari au survenit in ultimele 6 milioane de ani, ceea ce inseamna relativ recent in termeni evolutionisti. Pana de curand, cromozomul Y era considerat neavenitul geneticii, in special pentru ca prezenta mai putine gene decat restul cromozomilor. De fapt, pana nu demult, cativa cercetatori au sugerat chiar micsorarea lui, fapt ce avea sa determine disparitia sa si in acelasi timp a barbatilor, peste 50.000 de ani.

Se pare insa ca Y reprezinta o forta. In primul rand, este de sine statator, nefacand parte dintr-o pereche, asemenea celorlalti 44 cromozomi. Asadar, atunci cand apar mutatii, nu exista cromozomi potriviti cu care sa se recombine si sa isi altereze natura. Apoi, ar mai fi si chestiunea imperecherii. Atunci cand femelele de cimpanzeu sunt in calduri, se imperecheaza frecvent cu mai multi parteneri, asadar exista o presiune evolutionista asupra masculilor de a produce cea mai multa si cea mai buna sperma pentru propagarea propriilor gene. Aceasta intrebuinteaza consistent natura cromozomului Y, putand juca un rol important in evolutia lui.

Sursa: Yahoo

CITESTE SI: