O “recolta” de medicamente

17 01. 2010, 00:00

Rezultatul obtinut de grupul de cercetare coordonat de Ian Graham de la Universitatea York vine la 25 de ani dupa ce Daniel Klayman de la Institutul Smithsonian a reusit sa cristalizeze artemisisina pura. Pana atunci doar cercetatorii chinezi stiau cum sa faca acest lucru, dar nu erau prea incantati sa colaboreze cu colegii occidentali.
In urma cu doar un an, "Food and Drug Administration" din Statele Unite a aprobat un protocol pentru utilizarea artemisininei in tratamentul formelor mai putin acute de malarie. Acest lucru a dus la o crestere a cererii, iar acum studiul lui Graham ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme legate de utilizarea terapeutica a artemisininei: satisfacerea cererii mondiale.

Imbunatatirea productivitatii recoltelor devine astfel unul dintre obiectivele cercetatorilor in batalia impotriva malariei. Unii insa considera ca improbabila satisfacerea cererii in continua crestere pentru aceasta planta doar imbunatatind tehnicile de cultivare. Iata de ce Fundatia "Bill si Melinda Gates" si "Medicines for Malaria Venture", parteneriat international public-privat care a finantat studiul Universitatii York, se gandesc la o strategie tripla de realizat pana in 2015. Pe langa implementarea tehnicilor de horticultura pentru a face planta mai robusta si productiva, alte doua obiective sunt dezvoltarea unor compusi sintetici ai artemisininei, si a unor sisteme bacteriene capabile sa sintetizeze precursori ai acestei substante.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: