Surpriza! Crocodilienii respira precum pasarile

18 01. 2010, 10:00

Studiile efectuate in aceasta directie au evidentiat ca aerul inspirat si expirat de aligatori se deplaseaza intr-o singura directie. Strania metoda de respiratie are o vechime de peste 215 milioane de ani si a aparut pentru prima data in cazul archozaurilor.

Aceste reptile stravechi au evoluat in doua mari directii, una din care s-au dezvoltat mai apoi stramosii crocodililor si aligatorilor, si alta care a dus la aparitia pterozaurilor zburatori si a pasarilor.

Cercetarile recente efectuate asupra aligatorilor sugereaza insa ca modalitatea de respiratie a pasarilor este mai veche de cat se credea in mod obisnuit, fiind folosita de unele reptile primitive inainte chiar de aparitia archozaurilor.

"Cand o pasare obisnuita inhaleaza aerul, oxigenul intra in sange prin intermediul unor tuburi denumite parabronhii. Astfel, aerul curge intr-o singura directie inainte de a iesi din plaman. Eficienta acestui sistem permite pasarilor sa zboare la inaltimi unde mamiferele, spre exemplu, ar intra direct in coma" incheie Coleen Farmer, cercetator in cadrul Universitatii Utah din Salt Lake City.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: