Maretul bour ar putea fi readus la viata

18 01. 2010, 13:09

Uriasul animal, a carui frunte masiva era prevazuta cu o impresionanta pereche de coarne si care a stapanit candva padurile Europei, nu a mai fost zarit de aproape 400 de ani. Oamenii de stiinta italieni spera sa se poata folosi de expertiza genetica si de incrucisari selective ale vitelor salbatice din zilele noastre pentru a crea temuta bestie a carei greutatea depasea o tona si care masura aproximativ doi metri in inaltime in greaban.

Imperecherile intre bovine mari similare cu Bos primigenius, ca de exemplu intre vita scotiana si maremma din Italia, poartea denumirea de "incrucisari regresive". Cercetatorii sustin ca au creat in premiera harta genetica a bourului, astfel incat stiu cu exactitate ce fel de animal incearca sa reproduca.

Ultima oara cand s-a incercat recrearea bourului a fost la ordinele directe ale lui Hitler, ca parte a simpatiei celui de-al Treilea Reich pentru superioritatea rasiala si eugenie. Daca proiectul italian va avea succes, va ridica intrebari referitoare la ce este de facut cu un animal ale carui dimensiuni si temperament se aseamana cu cele ale unui rinocer nervos.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI: