Parintii stresati la locul de munca au copii surmenati

21 01. 2010, 13:07

Excesul de griji, nemultumirea, frustrarea, deziluziile asociate vietii profesionale sunt "contagioase": ele trec asupra copiilor, care ajung, la randul lor, extenuati, coplesiti de griji si incapabili sa mai faca fata stresului.

Efectul este mai pronuntat cand este vorba despre parintele si copilul de acelasi sex - intre tati si fii si intre mame si fiice - , rezulta din studiul efectuat de cercetatorii finlandezi de la Universitatea Jyvaskyla pe un grup de 500 de adolescenti.

Simptomele surmenajului la acestia includ oboseala accentuata, sentimentul ca nu sunt in stare sa se descurce si pierderea interesului pentru scoala, urmata de rezultate proaste la invatatura.

Studiul arata ca, in familiile in care parintii sunt surmenati de munca exista un risc mai mari ca si copiii sa sufere de o problema asemanatoare.

A rezultat, de asemenea, ca si grijile legate de bani, de siguranta financiara a familiei, se repercuteaza si asupra copiilor, efectul fiind cu atat mai grav in perioada de criza economica.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: