Cateva kilograme in plus nu strica, la batranete

29 01. 2010, 13:26

Adultii cu varsta de peste 70 de ani, care au cateva kilograme peste greutatea considerata normala - conform normelor actuale - au sanse mai mari sa depaseasca 80 de ani, arata studiul, inceput in 1996 si care a fost realizat cu participarea a peste 9.200 de australieni (cu varste cuprinse intre 70 si 75 de ani), care au fost urmariti timp de 10 ani.

Rezultatele sugereaza ca oamenilor care ajung la peste 70 de ani intr-o stare de sanatate acceptabila trebuie sa li se aplice criterii de evaluare a sanatatii si riscurilor de imbolnavire si deces oarecum diferite de cele valabile pentru oamenii mai tineri.

Criteriile propuse de Organizatia Mondiale a Sanatatii pentru definirea greutatii corporale normale si a abaterilor de la aceasta, inclusiv a obezitatii, se bazeaza pe indicele de masa corporala (BMI), calculat in functie de greutate si inaltime. Dar indicele de masa corporala nu constituie intotdeauna o masura precisa a cantitatii de grasime din corp.

In plus, valorile propuse de OMS au fost calculate pe baza unor parametri valabili mai ales pentru oameni tineri sau de varsta mijlocie si nu e sigur daca aceleasi principii li se pot aplica si oamenilor in varsta.

Studiul australian arata ca riscul de a muri era cu 13% mai mic in cazul particuipantilor varstnici usor supraponderali, fata de cei cu greutate "normala" conform criteriilor OMS, independent de factori precum nivelul de educatie, fumatul, consumul de alcool si prezenta unor afectiuni ca hipertensiounea arteriala.

Cauzele acestui fenomen nu sunt cunoscute inca, dar si alte studii au aratat ca mortalitatea era mai mica la pacientii varstnici, usor supraponderali, care sufereau de afectiuni cronice.

Cercetatorii cred ca ar putea fi vorba despre faptul ca grasimea constituie o rezerva nutritionala importanta pentru varstnicii bolnavi, marindu-le sansele de a supravietui in cazul unor boli grave, cand pacientii nu se pot alimenta normal.

Sursa: CBC

CITESTE SI: