Herbie, ulmul urias

01 02. 2010, 13:41

Inalt de 34 de metri si cu un trunchi de aproape doi metri in diametru, ulmul - botezat Herbie - era cel mai mare si mai batran copac din New England (regiunea din n ord-estul SUA, cuprinzand 6 state).

Varsta sa a fost estimata la cca. 240 de ani, dar o cifra mai exacta va fi cunoscuta abia dupa numararea inelelor de crestere ale trunchiului.

Herbie a rezistat, in ultimii 50 de ani, datorita ingrijirilor atente date de silvicultorul Frank Knight, azi in varsta de 101 ani.

Datorita acestor ingrijiri, Herbie a supravietuit la 14 atacuri ale bolii olandeze a ulmului, o maladie produsa de o ciuperca microscopica si care a decimat ulmii din America de Nord si Europa in ultimele secole.

Totusi, ultimul atac al bolii s-a dovedit prea puternic pentru ca batranul arbore sa mai poata rezista; ulmul s-a uscat si,, in urma cu doua saptamani, a fost taiat .

Mare parte din lemnul sau va fi transformata in mobila si obiecte decorative de catre artizani locali; portiuni din trunchiul urias vor fi expuse in diferite locuri din statul Maine, dar exista si un numar de oameni de stiinta interesati de Herbie: inelele de crestere ale trunchiului sau, adunate vreme de peste doua secole, pot oferi indicii importante legate de clima din aceasta perioada.

Sectiuni din trunchi urmeaza sa fie analizate de catre cercetatori specializati in dendroclimatologie si dendrocronologie de la mai multe universitati si institute de cercetare din SUA.

Sursa: MSNBC

CITESTE SI: