Incalzirea globala prajeste ouale testoaselor marine

04 02. 2010, 12:46

Cand soseste sezonul de depunere a oualelor, testoasele marine cauta plajele nisipoase izolate, unde sapa gropi in care sunt depozitate oualele din care vor ecloza viitoarele generatii. Intregul proces este unul extrem de delicat si dificil in acelasi timp, deoarece in afara de pradatorii naturali si oamenii care fura ouale, testoasele sunt amenintate si de noile schimbari climatide din ultima decada, schimbari concretizate in cicloane neasteptate, cresterea nivelului marilor si oceanelor, alaturi de incingerea nisipului unde sunt ouale ingropate, sub actiunea razelor solare tot mai fierbinti.

Un nou studiu a evidentiat ca cea mai mare populatie de testoase marine din lume, si anumea aceea care traieste in apele care scalda Marea Bariera de Corali de langa Australia, este in pericol sa dispara in viitorul apropiat datorita cresterii temperaturii nisipului plajelor unde isi depun ouale. Pentru ca un ou de testoasa sa treaca prin tot ciclul formarii puiului si eclozarii in siguranta, nisipul trebuie sa respecte o serie de conditii optime ale umiditatii si temperaturii, altfel embrionii vor muri din cauza caldurii excesive.

Cercetatorii estimeaza ca, pana in anul 2030, nivelul oceanelor va creste atat de mult incat majoritatea plajelor vor fi sub ape. Problema majora se va declansa din anul 2070, cand nisipul putinelor plaje tropicale care vor mai exista, va fi atat de incins incat pe timpul zilei va arde literalmente coaja oualelor ingropate noaptea de testoase.

Sursa: Discovery

CITESTE SI :