Prima pagină D:News

Hubble surprinde in premiera o posibila coliziune intre asteroizi

Redactia Descopera.ro | 02.04.2010 | ● Vizualizări: 192
Hubble surprinde in premiera o posibila coliziune intre asteroizi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

X-ul din imagine marcheaza locul unei presupuse coliziuni frontale intre doi asteroizi, imagine surprinsa de performanta camera Wide Field aflata in dotarea telescopului spatial Hubble.

Confirmat de observari ulterioare, evenimentul ar fi prima coliziune interplanetara intre obiecte aflate in centura de asteroizi detectata de cercetatori, desi ei cred ca fenomenul este unul comun.

Structura complexa a resturilor spatiale este cea care ii face pe astronomi sa creada ca privesc ceva nou in jurul Soarelui. Nucleul principal al obiectului P/2010 A2, este localizat in afara haloului sau, ceva nemaiintalnit in cazul unui obiect de tip cometa.

Cercetatorii teoretizeaza ca flamele observabile in imagine sunt obtinute din praful si pietrisul creat in urma unui impact accelerat, consumat la viteza de 17.000 km/h. "Daca aceasta interpretare este corecta, atunci doi asteroizi mici si necunoscuti anterior au intrat recent in coliziune, creand un dus de ramasite care au fost atrase catre coada din punctul impactului, prin presiunea luminii Soarelui", a declarat David Jewitt, astronom al Universitatii din California.

Sursa: Wired

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI