Prima pagină D:News

GPS-ul uman e inscris in ADN

Redactia Descopera.ro | 02.04.2010 | ● Vizualizări: 76
GPS-ul uman e inscris in ADN     orientare, ADN, GPS, creier + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Johns Hopkins University din Baltimore, Statele Unite, capacitatea oamenilor de a se orienta intr-un mediu necunoscut este inscrisa in “bagajul” genetic.

Oamenii de stiinta au studiat un grup de pacienti suferind de sindromul Williams, o boala care afecteaza un copil din 7500. Aceasta maladie este provocata de absenta anumitor gene intr-un singur cromozom si ii face pe cei afectati sa intampine mari dificultati in a duce la bun sfarsit actiuni simple, precum aranjarea unui puzzle sau orientarea in spatiu.

Subiectii implicati in studiu au fost pusi sa gaseasca obiecte ascunse intr-o incapere cunoscuta, dupa ce fusesera "dezorientati", legati la ochi si pusi sa se invarteasca prin spatiul respectiv timp de zece secunde. Ei s-au dovedit insa incapabili sa gaseasca obiectele, in baza "GPS"-ului intern cu care atat oamenii, cat si multe animale sunt inzestrati.

"Chiar daca mai trebuie inca sa intelegem cum functioneaza exact genele implicate in sindromul Williams, este clar ca ele au un efect asupra creierului. Am reusit sa demonstram pentru prima oara ca deficitul in sistemul de re-orientare este provocat de factori genetici", a comentat Barbara Landau, sefa echipei de cercetatori.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Tag-uri: orientare | ADN | GPS | creier