Prima pagină D:News

Robotul-chirurg opereaza direct pe inima

Redactia Descopera.ro | 02.12.2010 | ● Vizualizări: 258
Robotul-chirurg opereaza direct pe inima     inima, cardiologie, medicina, robot, chirurg, cercetare, stiinta + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori francezi a inventat un chirurg-robot care are capacitatea de a opera pe inima, cand aceasta inca bate. In mod obisnuit, operatiile pe inima se efectueaza dupa ce inima este oprita in mod intentionat de catre doctori.

Echipa de ciberneticieni si medici de la Laboratorul de Informatica, Robotica si Microelectronice de la Universitatea Montpellier promit sa schimbe radical modul in care se vor efectua operatiile pe cord de acum incolo. Cercetatorii au creat un model 3D, pe computer, care prezice cu mare acuratete miscarile inimii, in timp ce aceasta bate. Gratie acestui program, medicii chirurgi pot opera cu ajutorul unui brat robotic in asa fel incat fiecare miscare a robotului sa fie perfect sincronizata cu bataile inimii.

Folosindu-se de modelul 3D si de stimulii plantati pe corpul pacientului, care ofera informatii despre activitatea cardiaca si miscarile imperceptibile pentru ochiul uman ale pieptului, robotul poate opera cu mare precizie pe o inima functionala. Cercetatorii estimeaza ca, prin acest procedeu, anual se vor salva sute de mii de vieti umane - riscurile pe care le implica o operatie pe cord deschis fiind considerabile, mai ales datorita tehnicilor intruzive folosite pana acum.

CITESTE SI: