Prima pagină D:News

Craniul Sfintei Bridget – inca un fals?

Redactia Descopera.ro | 02.19.2010 | ● Vizualizări: 69
Craniul Sfintei Bridget – inca un fals?     sfanta bridget, upsalla, suedia, crestinism, biserica catolica, craniu, oase, relicve, genetica, adn, altar + zoom
Galerie foto (1)

Conform unui nou studiu efectuat de specialistii Universitatii din Upasala, Suedia, mostrele extrase din craniul Sfintei Bridget si din acela al fiicei sale, Katarina, nu arata nicio legatura de rudenie intre relicvele mamei si fiicei, asa cum ar fi fost normal. Mai mult decat atat, vechimea craniilor nu corespunde deloc cu perioada istorica in care au trait cele doua personaje.

Grupul de specialisti din cadrul Departamentului de Genetica si Patologie al Universitatii Upsalla, condus de profesor Marie Allen, a examinat secventele ADN extrase din craniile expuse intr-un altar aflat astazi in Catedrala Vadstena, pentru a stabili odata pentru totdeauna autenticitatea celor doua relicve. Cercetatorii au studiat mostrele din os si au descoperit, pe baza analizei ADN, ca cele doua crani au apartinut, intr-adevar, unor femei. Surpriza a venit in momentul in care au determinat ADN-ul mitocondrial, care a aratat ca nu exista nicio inrudire intre cele doua femei.

"Unul dintre cranii nu poate fi atribuit in niciun caz Sfintei Bridget sau Katarinei, deoarece provine din intervalul de timp cuprins intre anii 1470-1670. Celalalt craniu apartine unei femei care a trait intre anii 1215-1270, iar Sfanta Bridget a vietuit in secolul XIV. Stim sigur ca Sfanta a consumat foarte mult peste de-a lungul vietii sale, iar o analiza completa a oaselor poate certifica inclusiv acest detaliu. Cu toate acestea, este foarte putin probabil sa avem de-a face cu relicve autentice. Diferenta de timp este prea mare. Rezultatele analizelor noastre se sustin reciproc. Analizele ADN-ului arata ca cele doua nu puteau fi rude, iar datarea cu C-14 arata ca este o diferenta de cel putin 200 de ani intre cranii", subliniaza profesorul Goran Possnert.

Sfanta Bridget a Suediei a trait intre anii 1303-1373 si a fost canonizata de Biserica Catolica in anul 1391. In 1999 Papa Ioan Paul al II-lea a declarat-o pe Bridget drept una dintre Sfintele Patroane ale Europei. Conform legendelor, craniul sfintei si cel al fiicei sale au fost pastrate la Catedrala Vadstena, situata in centrul Suediei. Sfanta Bridget a fost renumita in lumea catolica pentru revelatiile, profetiile si pelerinajele sale. Dupa moartea sfintei, ramasitele i-au fost transportate din Roma la Vadstena, unde, in anul 138, au fost plasate in altar. De-a lungul anilor medievali, mici fragmente din schelet au fost taiate si trimise diverselor biserici, manastiri, regi si papi. In prezent, altarul mai contine doar doua cranii si alte 23 de oase, printre care si un femur creditat drept inca o relicva autentica a Sfintei. Un al treilea craniu care se afla in altar, a fost furat in anul 1645, si se afla in prezent intr-o catedrala din Olanda.

Sursa: Science Daily


CITESTE SI :