Mary MacKillop a devenit prima sfanta australiana

21 02. 2010, 00:00

Maica Mary, care s-a stins din viata in 1909, va fi canonizata pe 17 octombrie anul curent, anunta Vaticanul. Munca sa in slujba bisericii a fost, insa, de multe ori, controversata, calugarita fiind excomunicata pentru insubordonare in anul 1871. A fost totusi exonerata dupa trei ani, iar in anul 1995, Papa Ioan paul al II-lea a propus-o pentru beatificare.

Pentru ca o persoana sa fie considerata sfanta, Biserica Catolica trebuie sa ii recunoasca acesteia doua mircole. Primul miracol al maicii Mary a fost recunoscut pe fostul suveran pontif, iar cel de al doilea, vindecarea unui caz de cancer considerat incurabil, a fost creditat anul acesta de Papa Benedict.

Mary MacKillop a intrat in slujba bisericii la 24 de ani si este fondatoare unei scoli sub patronajul Ordinului Sister of St. Joseph, prima dintr-e serie de cateva zeci de astfel de stabilimente pentru copiii orfani sau handicapati. Ultimul miracol al maicii s-a produs asupra unei femei, Kathleen Evans, bolnava de cancer pulmonar in faza terminala. Femeia sustine ca s-a vindecat miraculos dupa ce s-a rugat maicii MacKillop.

"Beatificarea maicii Mary MacKillop reprezinta un tribut important adus Bisericii Catolice si, implicit, influentei acesteia in educatia tinerilor. Mai mult, este o onoare pentru Australia sa avem prima sfanta din aceasta parte a lumii", a sustinut primul ministru australian, Kevin Rudd, la aflarea deciziei Vaticanului.

In timpil unei vizite in Australia, in anul 2008, Papa Benedict a catalogat-o pe Mary MacKillop drep "una dintre cele mai importante figuri din intreaga istorie a Australiei".

Sursa: BBC

CITESTE SI: