Groapa de gunoi a Atlanticului

25 02. 2010, 13:21

Purtate de curenti, deseurile se acumuleaza intr-o regiune din nordul Oceanului Atlantic, iar mare parte din "gunoiul" acumulat e reprezentat de fragmente de plastic.

Problema deseurilor din plastic care polueaza Oceanul Atlantic a fost, in buna masura, ignorata pana acum, afirma autorii unui studiu, desfasurat timp de aproape 20 de ani de catre Sea Education Association si ale carui concluzii au fost prezentate recent la o conferinta de oceanologie care a avut loc in SUA.

Cercetatorii au studiat deseurile plutitoare din Atlantic cu ajutorul unor plase fine, colectand o mare cantitate de bucati de plastic, majoritatea de mici dimensiuni - cca. 1 cm. In general, este vorba despre materiale plastice cu densitate mica (inclusiv resturi de pungi de plastic), folosit in industria bunurilor de larg consum.

Peste 80% dintre deseurile colectate au fost gasite intre 22 si 38 grade latitudine nordica, fapt care arata ca exista o zona in nordul Atlanticului in care aceste resturi se acumuleaza preferential.

Densitatea maxima a deseurilor identificate este de cca. 200.000 bucati de plastic pe kilometrul patrat - comparabila cu cea a marii gropi de gunoi din Pacific.

Impactul acestor deseuri asupra formelor de viata marine nu este pe deplin cunoscut, dar se stie ca multe animale inghit fragmente de plastic, ceea ce are consecinte grave asupra lor - in special asupra pasarilor marine.

Sursa: BBC

CITESTE SI: