Preotii Egiptului antic se indopau cu junk food

01 03. 2010, 13:18

Dovezile sunt oferite atat de inscriptiile de pe peretii templelor, cat si de radiografiile a 16 corpuri mumificate ale unor preoti, radiografii care dezvaluie prezenta unor simptome ale bolilor cardiovasculare.

Traduceri recente ale unor inscriptii hieroglifice descriu ospete somptuoase, bogate in carne de vita, vanat, paine, fructe, legume, prajituri, vin si bere - toate ofrande aduse zeilor si care, dupa terminarea ceremoniilor, erau duse acasa de preoti si consumate de ei insisi impreuna cu famiile lor.

Mare parte din aceste mancaruri aveau un continut nesanatos de mare de grasimi nsaturate, care cu timpul, duceau la astuparea partiala a vasele de sange si determinau aparitia unor boli de inima in randul mebrilor claselor conducatoare - faraonul, marii preoti si alti inaltii demnitari.

Painea si prajiturile contineau grasimi, iar un aliment frecvent consumat era carnea de gasca, de asemenea foarte bogata in grasimi saturate.

Acesta dieta nesanatoasa era insa un apanaj al claselor superioare; indivizii din paturile sarace ale societatii nu aveau asemenea probleme, deoarece dieta lor era predominat vegetariana. Problemele lor de sanatate erau, probabil, cu totul altele dar, din pacate, cum mumificarea corpurilor era o practica rezervata, de asemenea, elitelor, ramasitele indivizilor apartinand claselor inferioare sunt intr-o satre de conservare mult mai proasta si dezvaluie prea putin despre starea der sanatate a respectivilor.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: