Prima pagină D:News

Un GPS pentru spioni

Redactia Descopera.ro | 03.15.2010 | ● Vizualizări: 137
Un GPS pentru spioni     GPS, spionaj, DARPA, fulger, semnal radio + zoom
Galerie foto (1)

DARPA, agentia de cercetare a Pentagonului, studiaza posibilitatea de cartografiere si monitorizare a instalatiilor subterane nedetectate de sistemele satelitare. Anumite unde de foarte joasa frecventa, generate de fulgere, ar putea fi utilizate pentru identificarea prezentei tunelurilor si structurilor subterane cu precizia unui sistem GPS.

Tocmai raspandirea tot mai larga si precizia satelitilor de spionaj, in masura sa controleze pana in cele mai mici detalii ceea ce are loc la suprafata, a crescut interesul multor tari pentru constructia unor structuri si tuneluri subterane nedetectabile. In plus, in ultimii ani, tehnologiile utilizabile pentru realizarea structurilor de acest tip au devenit rapid foarte simple, eficiente si economice.

Astfel, pentru realizarea unui sistem de "intelligence" in masura sa monitorizeze chiar si eventuale structuri subterane, cercetatorii si inginerii de la DARPA si-au indreptat atentia asupra unui fenomen de origine meteorologica: fulgerele, avand in vedere ca acestea genereaza o serie mare de semnale radio cu frecventa extrem de scazuta (VLF), numite "sferice", care reusesc sa penetreze foarte profund in adancul pamantului.

Prima faza a proiectului DARPA s-a focalizat asupra posibilitatii de a pune la punct niste receptoare subterane, capabile sa detecteze semnale la multe sute de kilometri distanta de locul unde se afla; receptarea lor in statii de receptie multiple, combinata cu datele furnizate, semnale captate de statii de suprafata care detecteaza undele emise de fulgerul declansator, ar permite determinarea exacta a pozitiei.

Acest proiect se deruleaza in paralel cu un altul, denumit Nimbus, al carui scop este dezvoltarea capacitatii de a declansa si controla fulgere artificiale.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: GPS | spionaj | DARPA | fulger | semnal radio