Nava-gradina va purifica apele (FOTO)

16 03. 2010, 13:19

Poreclita "gradina plutitoare", extraordinara nava este proiectata sa transporte nautic pasageri, purificand, in acelasi timp, apa pe care o strabate. Impresionanta masinarie "verde" genereaza suficienta energie pentru a se autoalimenta si a sustine diversitatea vasta de plante aflate la bord.



Botezata "Physalia", ambarcatiunea a fost denumita astfel dupa specia de meduze Physalia pysalis, sau Galera Portugheza. Creatorul navei, Vincent Callebaut, a folosit creatura marina cu aspect bizar ca inspiratie, desenandu-si vasul astfel incat sa imite corpul ca un balon alungit al meduzei.



Acoperisul costisitor al Physaliei este realizat din celule fotovoltaice, care absorb lumina Soarelui si folosesc energia astfel obtinuta pentru a propulsa vasul. Hidro-turbinele de sub punte inmagazineaza si ele energia miscarii apei, pentru a alimenta nava pe jumatate amfibie.

Iar structura din aluminiu a masinariei este construita pentru a reactiona la razele ultraviolet, astfel incat sa purifice apa si sa reduca poluarea. Physalia are zero emisii de carbon, este confectionata prin mijloace regenerabile si produce mai multa energie decat consuma.



La bord, pasagerii se pot plimba prin patru "gradini" diferite: "Gradina de Apa" coincide cu intrarea si contine o podea enorma de sticla, suspendata chiar deasupra apei. Intr-o alta parte se afla laboratorul denumit "Gradina de Pamant", proiectat pentru cercetare. Peretii acestei incaperi sunt acoperiti cu plante.

"Gradina de Foc" se afla dedesubtul Physaliei. Supranumita si "apartamentul subacvatic", aceasta camera este destinata relaxarii. In final "Gradina Aerului" sau "amfiteatrul ecologic" este un spatiu deschis, care ofera o priveliste deosebita a imprejurimilor.

Sursa: Rexfeatures

CITESTE SI: