Afacerile cu supa din inotatoare de rechin ameninta supravietuirea speciilor

17 03. 2010, 08:00

Din nefericire pentrui biodiversitatea planetei, supa de inotatoare de rechin este consumata in cantitati tot mai mari - in ciuda faptului ca nu este o mancare ieftina - de catre membrii clasei mijlocii din China, clasa aflata in plina expansiune, in urma perioadei de crestere economica puternica prin care a trecut China in ultimii ani.

Un raport realizat de organizatia Oceana arata ca aproximativ 73 de milioane de rechini sunt ucisi anual, in special pentru inotatoarele lor.

Ca urmare, efectivele unor populatii de rechini au scazut in mod alarmant - ajungandu-se pana la reduceri de 83%, in unele cazuri - ceea ce face necesara adoptarea unor masuri urgente de protectie.

O conferinta a ONU asupra speciilor amenintate, conferinta care se desfasoara zilele acestea la Doha, in Qatar, are pe agenda de lucru si adoptarea unor masuri de protectie prin restrictionarea pescuitului unor specii de rechini.

Rechinii sunt vulnerabili la presiunile induse de supraexploatare, deoarece cresc incet si au o rata de inmultire relativ scazuta.

Alaturi de cateva specii de rechini, conferinta ONU va mai avea in vedere si protectia altor cateva specii de animale, precum rinocerii, ursii polari si o specie de ton.

Sursa: CBC

CITESTE SI: