A fost creata o “manta” a invizibilitatii tridimensionala

19 03. 2010, 12:14

Descoperirea, publicata in revista Science, se datoreaza unui grup de cercetatori germani si englezi, coordonati de Tolga Ergin si Nicolas Stenger de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.
In cadrul studiului lor, cercetatorii au utilizat mantaua tridimensionala pentru a face invizibila o protuberanta de pe o suprafata de aur. Mantaua este compusa din lentile speciale asamblate intr-o structura polimerica, lentile a caror caracteristica este aceea de a se lega partial de undele luminoase astfel incat sa impiedice lumina sa se difuzeze.

Toate structurile de acest gen realizate pana in prezent sunt bidimensionale, si chiar si aceasta fusese proiectata initial in doua dimensiuni, dar ulterior a demonstrat ca poate functiona si in 3D, a precizat Ergin.

Asa-numitele "materiale ale invizibilitatii" sunt nanomateriale cu dimensiuni de ordinul milionimilor de metru. Sunt capabile sa devieze undele luminoase, orientandu-le in jurul unui obiect pana cand il infasoara ca o gaoace, aceasta comportandu-se de fapt ca o "manta" a invizibilitatii.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: