O tehnologie mai verde pentru fabricarea cauciucurilor de automobil

25 03. 2010, 13:06

Industria fabricarii cauciucurilor auto se bazeaza, la ora actuala, pe resursele petroliere, pentru fabricarea unui singur cauciuc fiind necesari cca. 26 litri de petrol.

Un nou procedeu a fost inventat si este testat de Genencor, o firma americana de biotehnologie industriala, care s-a asociat cu compania Goodyear, producatoare de cauciucuri pentru masini, pentru a dezvolta o noua tehnologie de fabricare a acestor produse.

Principalul material folosit pentru fabricarea cauciucurilor, izoprenul, produs in mod traditional din petrol, va fi produs de Genencor din zaharuri provenite din plante (trestie de zahar, porumb si altele) printr-un procedeu de fermentatie, cu ajutorul unor tulpini de bacterii modificate genetic, capabile sa transforme carbohidratii complecsi intr-un produs numit BioIsoprene™.

Genencor planuieste sa-si comercializeze tehnologia in urmatorii cinci ani.

Goodyear, care produce cca. 200 milioane de cauciucuri anual, va fi unul dintre principalii utilizatori ai BioIsoprene™, dar produsul ar putea avea si numeroase alte aplicatii in diferite ramuri ale industriei, inlocuind cauciucul sintetic obtinut din petrol.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: