Victorie! Despaduririle dau inapoi

26 03. 2010, 13:03

Vestea a cazut cum nu se poate mai bine, cu atat mai mult cu cat forul Global Forest Resources Assesment anunta ca despaduririle din Africa continua cu aceeasi inconstienta ca in trecut, iar padurile din Australia sunt afectate grav de seceta prelungita care a dus la numeroase incendii forestiere.

In ultima decada, circa 13 milioane de hectare de padure au fost taiate in fiecare an. Prin comparatie, in decada cuprinsa intre anii 1990-2000, aproximativ 16 milioane hectare de padure erau doborate anual. Cu toate acestea, proiectele de impadurire sunt de-abia la inceput, specialistii estimand ca in fiecare an s-au impadurit prin compensare in jur de 7 milioane hectare. Din acest motiv, rata pierderilor de masa lemnoasa din anul 2000 pana in prezent este de circa 5,2 milioane de hectare anual. Comparativ cu cele 8, 3 milioane de hectare pierdute in fiecare an al decadei 1990-2000, este un pas mic, dar necesar, in vederea salvarii padurilor lumii.

La ora actuala, padurile acopera aproximativ 31% din suprafata Terrei, cele mai mari pagube inregistrandu-se in continuare in Brazilia, Indonezia si Australia. Conform studiilor, se intrevede totusi o raza de speranta, deoarece la nivelul anului 2009, ritmul despaduririlor din Indonezia si Brazilia a fost diminuat semnificativ.

In prezent, China conduce detasat in lupta reimpaduririlor, autoritatile de la Beijing organizand in acest sens o campanie nationala care va dura pana in anul 2020, si in care se preconizeaza plantarea a 3 milioane hectare de copaci, anual. Urmand exemplul Chinei, tari precum India si Vietnam au lansat programe serioase de impadurire la nivel national.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :