In sfarsit, o „frunza” artificiala

26 03. 2010, 13:29

Reproducerea in laborator a uimitorului proces care are loc in frunzele plantelor este una dintre marile aspiratii ale stiintei moderne.

La Universitatea Jiaotong din Shanghai, China, un grup de cercetatori a reusit sa proiecteze o "frunza artificiala anorganica" (AIL): un dispozitiv in care, cu ajutorul luminii solare si al unor fotocatalizatori, apa este descompusa in elementele componente - hidrogen si oxigen -, urmand ca hidrogenul sa fie folosit drept sursa de energie.

Cercetatorii chinezi au infiltrat dioxid de titan in frunzele de Anemone vitifolia - o planta nativa in China - reproducand astfel "arhitectura" interna a frunzei, foarte eficienta in captarea luminii solare.

Dioxidul de titan actioneaza ca un catalizator in reactia de scindare a apei in hidrogen si oxigen, iar adaugand nanoparticule de platina (care actioneaza in combinatie cu azotul existent in frunza) , specialistii au marit considerabil eficienta procesului.

Metoda reprezinta un pas pe drumul spre o "economie bazata pe hidrogen", necesara in viitor pentru a inlocui actuala economie bazata pe petrol, carbune si gaze naturale, poluanta si care utilizeaza resurse non-regenerabile.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: